БЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ !

/Files/images/Подснежники-1.jpg

Первоцвітам не страшні ані сніг, ані злі морози – до всіляких примх природи ці ранні квіти добре пристосувались. Але є у них інший, набагато страшніший ворог, від якого важко врятуватись – це ми з вами. В Україні вже зникло майже 50 видів рослин. І цей процес триває... Дуже швид­ко з „лиця Землі” зникають усі види підсніж­ників, диких тюльпанів, сон-трави та інших первоцвітів. Ще трішки і ми більше ніколи не зможемо милуватись їх красою, а наші діти та онуки будуть знати про них лише з книг та оповідей.
Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тяг­нуться до квітів… Але не поспішайте рвати це чудо!
Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.

/Files/images/ph.jpg

Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло 45 – 60 насінин. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7 – 8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний.
Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перек­ладі означає "скороминучий”, "швидкоплинний”. Така назва пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибули-нах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чу-дово пристосувались. Але у них є інший ворог і від якого важко врятуватися – люди.
Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові дарунки природи, серед яких первоцвіт весняний, підсніжник складчастий білосніжний, пролі­сок, мати-й-мачуха, сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, ряст. Нині деякі види належать до категорії рідкісних або зникаючих рослин, занесені до Червоної книги – проліска сибірська, горицвіт весняний, перво-цвіт дрібний, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова.
Первоцвіти мають і естетичне, і практичне значення. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Отже, перші весняні квіти не тільки звеселяють людей, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх і нас.

/Files/images/photo_14.jpg /Files/images/p.jpg

Всі вони потребують нашого захисту. Не знищуйте квіти! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс.
Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів!
Потрібно оберігати цю надзвичайну красу.
Кiлькiсть переглядiв: 2314

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.